www.akueko.com - Uutiset

Näyttely Kannonkosken kirjastossa

26.5.2008

Lehdistötiedote 26.5. 2008

Suomalaisia äänimaisemia – taidenäyttely
Kannonkosken kirjastossa 26.5. - 4.7. 2008

esite

       Suomalaisia äänimaisemia -näyttely tarkastelee kuvataiteen keinoin suomalaisille tärkeitä ja erityisiä äänimaisemia - nostalgisia, arkipäiväisiä, ärsyttäviä, ihastuttavia ja yhteiskunnallisesti merkittäviä. Mukana on kiehtovia teoksia Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen ja viestinnän opiskelijoilta maalauksista valokuviin ja sukkahousuinstallaatioihin. Kaikkia aisteja kutkuttava näyttely kuvaa mm. lapsiperheen televisionpauhuista arkea, pohtii kulttuurin ja yksilön erottamattomuutta saunakiuluinstallatiossa ja kertoo hiljaisuuden sisältämästä melusta valokuvien kautta. Monipuolisista teoksista löytyy myös tärkeä äänellisen ympäristön muuttumista ja nykytilaa tarkasteleva taso. Löytyykö kansallinen identiteettimme kenties kännykän häiriöäänistä vai tervan tuoksuista lapsuuden kesistä? Näyttelyn teoksissa ääniin perustuvat kokemukset ja niiden ympärille kietoutuneet kulttuuri-ilmiöt on rakennettu kuviksi, ääniksi, installaatioiksi ja tuoksuiksi, meluksi ja hiljaisuudeksi.
       Äänimaisemaa ei ole olemassa ilman yksilöä tai yhteisöä, vaan se on ääniympäristön ja kokemuksen summa. Ihmiset itse osallistuvat äänimaisemien syntyyn, muuttumiseen ja katoamiseen kuuntelemalla, puhumalla ja valinnoillaan. Äänimaisemat ovat tärkeitä kulmakiviä niin henkilökohtaisessa kuin yhteisöllisessä historiassamme. Näyttelyn taustalla on 100 suomalaista äänimaisemaa -projekti, jossa kerättiin suomalaisille tärkeitä ääniympäristöjä haastattelujen, äänitysten ja kirjoitusten avulla. Vuonna 2004 toteutettuun kilpailuun tuli miltei 800 vastausta ihmisille merkittävistä ääniympäristöistä ympäri Suomea. Osa kirjoituksista koottiin 100 suomalaista äänimaisemaa -kirjaan, johon voi tutustua myös näyttelyssä. Projektin yhteistyökumppaneita olivat mm. Yleisradio, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Tampereen Taiteen ja Viestinnän oppilaitos, sekä Tampereen, Turun ja Joensuun yliopistot ja Åbo Akademi. Projekti sai vuoden 2006 Esteettisen teon palkinnon.

Näyttelyssä mukana olleet taiteilijat ovat:
       Jonna Kalliomäki
       Jussi Koitela
       Laura Konttinen
       Jani Kuivajärvi
       Jussi Kärnä
       Mia Saharla
       Matti Sälli
       Mia Valkonen

Taidenäyttelyn ovat tuottaneet Suomen Akustisen Ekologian seura ry ja Tampereen Ammattikorkeakoulu / Taide ja Viestintä.
Sata suomalaista äänimaisemaa -projektin nettisivut: http://www.100aanimaisemaa.fi
Suomen Akustisen Ekologian seura ry: http://www.akueko.com


Lisätietoja:
Laura Konttinen
laura.konttinen(at)gmail.com

Uutisarkisto

Viimeisimmät uutiset


YHTEYSTIEDOT
info@akueko.com

Osoite:
Suomen Akustisen Ekologian Seura r.y.
c/o Heikki Uimonen
Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikkö
PL 30, 00097 Taideyliopisto

Puheenjohtaja
Heikki Uimonen
heikki.uimonen@siba.fi
puh. 050 345 1900

Sihteeri-rahastonhoitaja
Meri Kytö
info@akueko.com
Copyright Suomen Akustisen Ekologian Seura r.y.